Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Периферна артериална оклузивна болест

Периферната артериална оклузивна болест (ПАОБ) е известна още като периферна съдова болест (ПСБ) и периферна артериална болест (ПАБ) и включва всички заболявания, които са резултат от запушването на големите периферни артерии, артериите, които пренасят кръв до главата, вътрешните органи и крайниците. Запушването може да се дължи на атеросклероза, запушване и втвърдяване на артериалните стени; стеноза, стесняване на артериалните стени; емболия, блокиране, причинено от кръвен съсирек, тъкан, въздушен мехур или чужд обект, както и от образуването на кръвни съсиреци. То причинява също остра или хронична исхемия, което е недостатъчен приток на кръв и липса на жизненоважния кислород и хранителни вещества до засегнатите органи и крайници.

Симптомите включват болка, безсилие или спазми в мускулите, причинени от намален приток на кръв, възпаления, рани или язви, които заздравяват бавно или изобщо не заздравяват както и видима промяна на тена (посиняване или бледност) или температурата (изстудяване) в сравнение с други крайници. Възможно е и забавено окосмяване и растеж на ноктите при засегнатия крайник и пръсти.

Причините са ПАОБ са тютюнопушенето, захарният диабет, който причинява нарушение на функцията на ендотелните и гладкомускулни клетки, високите нива на холестерола и високото кръвно налягане. Рискът от появата на периферна артериална оклузивна болест се увеличава и при пациенти над петдесетгодишна възраст, при афроамериканци, при мъже, при затлъстяване или при анамнеза за съдово заболяване, инфаркт или мозъчен удар.

Лечение на периферната артериална оклузивна болест

В зависимост от сериозността на заболяването могат да се предприемат следните стъпки: спиране на тютюнопушенето, редовни физически упражнения за отваряне на алтернативни малки съдове, като по този начин затрудненото движение често се подобрява. Лечението с аспирин и антитромбоцитни лекарства, клопидогрел, намаляващ образуването на съсиреци, и статини, намаляващи нивото на холестерола, може да забави развитието на болестта и да се обърне внимание на другите рискове от сърдечно-съдови заболявания, на каквито пациентът може да е изложен.

На отделни лезии в големите артерии може да се направи ангиопластика, при която се вкарва тънка тръбичка за разтваряне на артериите; изрязване на плака, при което мастните образувания се изстъргват от вътрешната част на стената на съда; байпас, при който се добавя нова част от артерия или се заобикаля стеснена артерия. При гангрена на пръстите на краката ампутацията често е последното средство, за да се попречи на инфектираната умираща тъкан да доведе до септицемия. Артериалната тромбоза или емболията има мрачна перспектива, но понякога се лекува успешно, като кръвните съсиреци се разтварят и разрушават чрез тромболитични лекарства и средства за разтваряне на съсиреците.